Studio Ralph Booms Studio Ralph Booms

Ajax heeft zijn logo terug! (Dutch)

In 2018 schreef ik op uitnodiging van Roel Stavorinus een stuk over merken. Ik koos voor het logo van Ajax:

"Als er ergens merk en emotie samenkomen dan is het wel bij voetbal. Dit clublogo heeft tot 1990 dienst gedaan. Daarna werd het vervangen door een logo waartegen nog steeds heel veel weerstand bestaat. Het is een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. Iets wat authentiek voelt en dus veel emotie in zich heeft, vervangen door een corporate ding waardoor je belangrijkste doelgroep van je vervreemdt. 

Het 'nieuwe' logo van Samenwerkende Ontwerpers straalt precies dat uit wat de club nu is: een beursgenoteerde onderneming. Het doet ook alweer bijna 30 jaar z'n werk. En is heus niet slecht. Maar misschien is het tijd dat voetbal weer belangrijker wordt dan geld. Zodat dit geweldige logo ook weer terug kan keren."

Niet veel daarna bereikte Ajax de halve finale van de Champions League. Een prestatie die tot dan toe onmogelijk leek voor een club met maar een fractie van het budget van grote clubs.

En dan nu, 3 jaar na mijn schrijven, prijkt dan eindelijk komend seizoen het oude logo weer op de shirts van Ajax. Hoewel het helaas een eenmalige actie is, is dit toch te gek nieuws. En bijzonder (hoewel niet uniek) dat een merk twee logo's voert; een uit 1928 en een uit 1990.

De supportersclub zegt hierover: "Decennialang hebben we ervoor gepleit om het gezicht van de club weer in ere te herstellen. Nu dat is gebeurd, willen we dat graag vieren."

Hoeveel een klein stukje tekst teweeg kan brengen :-)


Wil je meer weten of aan je merk werken? Stuur me dan een bericht of bel +31 (0)6 14 44 11 83.


Zie ook: https://ajaxlogo.nl/

 - Studio Ralph Booms